Tips voor trips rond Appingedam
Tips voor uitstapjes rondom Landgoed Ekenstein
Het Groninger platteland is ieder seizoen prachtig. In het voorjaar zijn de velden geel van bloeiend koolzaad en in de zomer bloeien de aardappels en wuift het van groen naar geel verkleurende graan. In de omgeving zijn vele cultuurhistorische uitstapjes mogelijk. Hier volgen enkele tips:
Appingedam
Een klein stadje aan de rand van Nederland dat barst van de cultuur. Dat is Appingedam. Appingedam verwierf stadsrechten in 1327 en is daarmee één van de twee middeleeuwse steden in de provincie Groningen.
De gemeente, inwoners en ondernemers zijn trots dat zij Appingedam al bijna 700 een èchte stad mogen noemen. Bezoek de regio en ervaar de lange en rijke cultuurhistorie van een gebied dat al meer dan 2500 jaar wordt bewoond.
Handel, rijkdom en rivaliteit
Vanwege de gunstige ligging aan het Damsterdiep en de verbinding met de Waddenzee, groeide Appingedam in de middeleeuwen uit tot een belangrijk internationaal handelscentrum. Appingedam werd hierdoor een grote concurrent van de stad Groningen. Niet zo gek dus dat Groningen alles op alles zette om de macht van Appingedam in te perken.
Door de eeuwen heen raakte Appingedam langzaam in verval. Desondanks was Appingedam tot halverwege de 20e eeuw het onbetwiste centrum van de regio. In de periode van wederopbouw na de tweede wereldoorlog verwachtte de rijksoverheid dat noordoost-Groningen een belangrijk industriegebied zou worden waarbij Delfzijl en Appingedam samen 100.000 inwoners zouden krijgen.
De verwachte werkgelegenheid en bevolkingsgroei bleef helaas uit waarna Delfzijl zich sneller ontwikkelde. In 1972 kreeg Appingedam het predicaat ‘beschermd stadsgezicht’. De overheid verleende steun waardoor de gemeente de binnenstad kon renoveren en de uitstraling van de stad kon beschermen. Gelukkig maar want mede hierdoor is en blijft Appingedam een prachtige stad om te bezoeken.
De vele sporen van de geschiedenis
De hoogtijdagen van de middeleeuwen zijn inmiddels voorbij. Gelukkig zijn de sporen van de bloei en de handelsgeschiedenis van de stad nog goed te zien in het straatbeeld. Veel karakteristieke panden zijn bewaard gebleven en zijn zelfs aangemerkt als rijks- of gemeentelijke monument. Hierdoor beschikt Appingedam over interessante mix van cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals het raadhuis, de hangende keukens en de middeleeuwse Nicolaïkerk. Dus kom een dagje langs en ontdek al het moois in Appingedam en de Eemsdelta-regio.
In Museum Stad Appingedam komt u alles te weten over de historie.
Van 1 april tot 30 september vaart het Damsterveer door de prachtige grachten.
U kunt ook eens een kijkje nemen op de volgende sites voor meer cultuur, activiteiten en bezienswaardigheden in onze omgeving:
Zien, Doen & Beleven in Groningen
Fiets- en wandelroutes Route.nl
Borgen
Landgoed Ekenstein is de enige borg waar u zelf de grandeur kunt ervaren waarin de landjonkers eeuwen gelden leefden. U kunt zich borgbewoner voelen door hier te logeren, te dineren of te genieten van een High Tea. In Groningen stonden vroeger wel 200 borgen ofwel adellijke buitenhuizen. Er zijn er 16 bewaard gebleven en vier ervan zijn nu musea. Dichtbij, in Slochteren, vindt u een van de mooiste museale borgen: de Fraeylemaborg. Niet alleen de inrichting is prachtig. Er zijn wisselende exposities en u kunt heerlijk wandelen in het grote bos park, aangelegd in Engelse landschapsstijl.
Middeleeuwse kerkjes
In Groningen vindt u bovendien de meeste goed bewaarde middeleeuwse kerkjes uit de hele wereld. De Stichting Oude Groninger kerken beheert de meeste van die kerkjes en organiseert regelmatig festivals, muziek, theater, exposities in de kerkjes. Meer informatie vindt u op de website van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).
Schnitgerorgels en concerten
In de oude kerken in Groningen staan vaak orgels die nog gemaakt werden door de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719). De Groninger boeren hadden namelijk genoeg geld om zulke dure orgels te laten bouwen, en omdat ze ook zuinig waren restaureerden ze de orgels liever dan nieuwe te kopen. In de stad Groningen zijn alleen al drie Schnitgerorgels. Er zijn ook vaak orgelconcerten. Andere beroemde orgels zijn door Albertus Antoni Hintz gebouwde kerkorgels in onder meer Zandeweer (1731), Leens (1733), Appingedam (1744), Midwolda (1772) en Uithuizermeeden (1785).
En hier dichtbij, net over de grens in Ost Friesland zijn ook veel van deze kerken en orgels uit dezelfde periode te vinden. Een unicum! Meer informatie vindt u op de websites www.schnitgerfestival.nl en www.orgelstad.nl
Musea
U hoeft niet naar de stad Groningen om mooie kunst te zien, al is het Groninger museum zeker de moeite waard.
Möhlman
Museum Möhlman in Appingedam is een echte aanrader; een particulier museum voor realistische en figuratieve kunst. Het museum is zonder enige subsidie of steun opgezet door de zeer realistisch werkende schilder Rob Møhlmann, samen met zijn vrouw en muze Laura (1949-2010). Museum Møhlmann is gevestigd in ‘De Muzeheerd’, een Rijksmonument aan de rand van het historische stadje Appingedam.
Deze 47 meter lange kop-hals-rompboerderij met geschakelde bijschuur is in fasen gebouwd tussen 1840 en 1870. Het geheel is nog deels omgracht en ligt op een kavel van een kleine halve hectare met een oprijlaan en (slinger)tuin met monumentale bomen. Op dit paradijselijke perceel is in de grote schuur en de bijschuur het museum ondergebracht.
Museum Helmantel
Museum Helmantel in Westeremden is ook een absolute aanrader; Museum Helmantel in Westeremden is de expositieruimte van Henk Helmantel. Museum Helmantel is ondergebracht in het schuurgedeelte van 'De Weem', oftewel de voormalige pastorie-boerderij.
Het museum is geopend vanaf 3 mei 2018.
Het Pronkjewailpad
De toeristische toppers van de provincie Groningen, de Stad Groningen, het nationaal park Lauwersmeer, de Wadden, vesting Bourtange, de borgen, de wierden en de kerken worden het komende jaar met elkaar verbonden via het zogeheten Pronkjewailpad.
Het Pronkjewailpad maakt deel uit van een nieuw langeafstandspad, dat in samenwerking met de provincie Groningen, Routebureau Groningen, Marketing Groningen en vrijwel alle gemeenten in Groningen wordt ontwikkeld.
Ga de uitdaging aan en loop dit jaar het Pronkjewailpad (250km)!
Het Duitse waddeneiland Borkum
Kent u Borkum, het meest westelijke eiland van de Duitse Oostfriese waddeneilanden?
Wij willen u nader kennis laten maken met dit eiland: 100 jaar na Christus maakte de Romeinse geschiedenisschrijver Plinius een melding van een groot eiland voor de Duitse kust. Dit kreeg de naam BURCHANA fabaria ("Bohneninsel"). Vele jaren later hoort men van een eiland genaamd BANT. Vermoedelijk is dit eiland na een stormvloed rond 1170 in meerdere delen gesplitst en zo zijn de huidige Duitse waddeneilanden Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge ontstaan.
In 1850 kwamen de eerste 252 gasten vanuit Emden op Borkum aan, deze hadden een zeereis van 18 uur achter de rug. Doordat er steeds meer bezoekers naar het eiland kwamen begon men in 1887 met het aanleggen van een aanlegsteiger en een 7 km lange smalspoorlijn.
Nog dagelijks vaart rederij AG EMS met haar “witte vloot” naar Borkum . De reis vanaf de Eemshaven duurt ca. 50 minuten en vanaf de haven brengt de Borkumer Kleinbahn u dan verder met het treintje of de bus naar het gezellige stadje Borkum. Voor meer informatie kunt een kijkje nemen op deze website .
Tickets voor deze overtocht van rederij AG EMS zijn bij Landgoed Ekenstein te verkrijgen, zo hoeft u nooit in de rij te staan !